Newsletter

Schrijf u nu in om de periodieke BVGG nieuwsbrief te ontvangen.

Overlijden Professor Jean Petermans, diensthoofd geriatrie CHU Luik

Op 6 september hebben we afscheid moeten nemen van professor Jean Petermans, hoofd van de afdeling geriatrie van het Universitair Ziekenhuis van Luik.

Woonachtig in Fexhe-le-haut Clocher, zoon van een ingenieur en een lerares,  student van het atheneum te Luik en vervolgens van de Universiteit te Luik was hij de "vader" van de Luikse geriatrie en meer wijdverbreid.

In 1985, aan het begin van het vakgebied, richtte hij de afdeling geriatrie van het Citadelle-ziekenhuis op. Hij verbleef er 21 jaar en sloot zich vervolgens aan bij de ULuik, waar hij een leerstoel voor geriatrie opende alsook aan het CHU om er een echte geriatrische afdeling te openen.

Jean Petermans heeft via zijn onderwijs aan de universiteit en hogeschool  van de provincie Luik, André Vésale, honderden geriaters opgeleid bij wie zijn openheid van geest, zijn inlevingsvermogen, zijn warme contacten en zijn grote professionele geweten onuitwisbare sporen hebben nagelaten. Hij heeft het imago van de geriatrie en de manier waarop patiënten worden verzorgd veranderd "in een discipline die nog niet wordt overspoeld door technologie, een zeer globale discipline in haar benadering en natuurlijk in het ziekenhuis, onafscheidelijk van de waardigheid van de patiënt".  Respect voor de waardigheid van deze patiënt stond centraal in het handelen van Jean Petermans.

In 2015 werd hij getroffen door een ziekte maar zette desondanks zijn werk voort. Hij vermenigvuldigde zijn publicaties (de laatste in juli 2019) en nam met al zijn ervaring deel aan projecten om de geriatrische dienst van ND Bruyères uit te breiden van 60 naar 90 bedden. Hij heeft ook bijgedragen tot de invloed van de geriatrie door actief deel te nemen aan de Belgische Vereniging voor Gerontologie.

Jean Petermans zou op 1 oktober met pensioen gaan. De ziekte heeft anders besloten.

Het CHU van Luik betuigt zijn oprechte medeleven aan zijn vrouw Bernadette en hun drie zonen, alsook aan zijn familie.