Newsletter

Inscrivez-vous dès maintenant pour recevoir la newsletter périodique de la SBGG.

Studienamiddag – Hoe start je een valkliniek? Het voorbeeld van UZ Leuven

Maar liefst één op de drie thuiswonende ouderen en één op de twee bewoners van woonzorgcentra valt jaarlijks. De gevolgen van een val zijn ernstig en kunnen onder andere gepaard gaan met breuken, kneuzingen en verstuikingen, valangst, depressie, sociale isolatie en hoge zorgkosten. In sommige gevallen is de valproblematiek te complex om enkel binnen het multidisciplinaire thuiszorgteam aan te pakken. In dat geval is doorverwijzing naar een gespecialiseerd valpreventiecentrum zoals bijvoorbeeld een valkliniek of een dagziekenhuis geriatrie noodzakelijk.

Maar hoe organiseer je zo’n valkliniek? Wanneer verwijs je door? Welke disciplines zijn betrokken en wat is hun concrete rol en inbreng? Welke evaluaties worden uitgevoerd en hoe uitgebreid moeten die zijn? Hoe stel je een concreet multidisciplinair advies op en hoe wordt dit aan het thuiszorgteam gecommuniceerd? Wat is een valcoach en wat kan zijn/haar rol zijn in de thuiszorg? En vooral: hoe betrek je de oudere en zijn naaste omgeving in de zorgplanning?

Deze studienamiddag biedt inzicht in de organisatie en uitbouw van een valkliniek. Hiervoor zal gebruik gemaakt worden van wetenschappelijke inzichten, jarenlange praktijkervaring, concrete tips en tricks, alsook bespreking van patiënten casussen.

 

Website